Sider

søndag 23. januar 2011

Mors sokkeblogg


Mor var en ivrig strikker med orden i sysakene sine.  Det gikk mye i sokkker.  Hele familien fikk sokker,  og hun førte nøye notater over når hun strikket til hvem, med hvilket garn, farge og hvor mange masker hun la opp.
Mors notater har jeg brukt når jeg har vært i tvil om hvor mange masker jeg skulle bruke, feks til sokker str. 2 år.
De siste sokkene ble strikket ensfarget for å slippe å feste alle trådene.  Og gjerne i lyse farger.  Lettere å se da.  De siste jeg fikk var knallgrønne. Har nesten ikke råd til å bruke dem. Og det er ikke pga fargen.
 Oppskrift damesokk i tynt sokkegarn.
Legg opp 4 x 12 msk på strømpepinner nr 3. 
Vrangbord; Strikk 2 r og 2 vr eller 1 r og 1 vr til passe lengde på vrangborden.
Hælfelling: Strikk hæl over 2 pinner= 24 masker glattstrikk fram og tilbake til arbeidet når ned over hælen, ca 5 cm.  Fell til hæl slik:
1.pinnen strikk 15 masker rett. ta en maske løs av strikk den neste r og løft den løse over.  Snu og strikk 7 msk vrang. Ta neste maske løs av, strikk den nest vrang og løft den løse masken over.  Snu og strikk 7 rett, løft neste maske løs av, strikk 1 rett og løft den løse over. Snu. Fortsett med å felle inn en maske på hver side til det er igjen  8 masker i midten som er hælen.
Strikk opp ca 10-12 masker på hver side av hælen og strikk disse sammen med de 24 maskene som står igjen.  Fortsett å strikk maskene som ikke var med i hælen som  vrangborden, resten strikkes glattstrikk, bare rett. Fell en msk ved siden vrangborden i hver side hver andre omgang til det er 22-24 masker igjen.
Strikk til sokken når over lilletåa, start fellingen til tærne.
Fordel maskene slik at det blir like mange masker over og under foten.
Det felles i sidene av sokken.
Tåfelling: I begynnelsen på pinnen 1 msk løs av strikk den neste r og løft den løse over.   I slutten på pinnen fell 2 msk rett sammen.
Fell en omgang, strikk 3 uten felling, fell 1 omgang, strikk 2 omganger, fell 1 omgang, strikk 1 omg. Fell deretter hver omgang til det er igjen 4 msk.  Tre tråden gjennom maskene og fest tråden.


Herresokker: 4 x 14, (10 msk til hæl)
Sokk str 2 år 4 x 6 msk ( 4 msk til hæl)
Antall masker avhenger av tykkelsen på garn og pinner, og hvor romslige sokker man vil ha.
Flott måte å bruke opp restegarn på.  Bruk det mest slitesterke garnet i foten.

Ingen kommentarer: